Під час візиту до мамолога відбувається усне опитування кожного пацієнта, вивчення його скарг, а також візуальний огляд тіла на предмет можливих змін і відхилень від норми. Якщо це необхідно, призначається додаткове апаратне обстеження – наприклад, мамографія і УЗД молочних залоз. Це високоточні методи, що дозволяють виявляти захворювання у пацієнтів на ранніх стадіях, а на підставі результатів – підбирати ефективне лікування і профілактику.

Зазвичай проходження УЗД потрібно жінкам. Але в ряді випадків таке обстеження проводять і чоловікам.

Види діагностики

За типом опромінення діагностика молочних залоз буває:

  • Магнітно-резонансною (МРТ).
  • Рентгенівською.
  • Ультразвуковою.

УЗД молочної залози Харків допоможе виявити негативні відхилення і новоутворення на початкових стадіях (навіть якщо зовні все в порядку). На відміну від класичного рентгена (мамографії), де пацієнт отримує невелику, але допустиму дозу опромінення, ультразвук вважається менш небезпечним. Сеанси УЗД проводяться досить швидко і безболісно, ​​не вимагає особливої ​​підготовки, і показує високу достовірність результатів.

Кому рекомендована УЗД діагностика молочних залоз у жінок і чоловіків?

Ось короткий перелік показань до проходження діагностики:

  • Наявність ущільнень і новоутворень.
  • Відчуття болю в грудях.
  • Поява набряків.
  • Зміна залози за кольором або розміром.
  • Виділення з одного або двох сосків.
  • Перебіг запального процесу.
  • Мастопатія в анамнезі.
  • Хвороби залоз внутрішньої секреції (наприклад, щитовидної залози).
  • Надлишкова маса тіла, що впливає на гормональний фон, та ін.

Також УЗД грудних молочних залоз, ціна в Харкові якого прийнятна, призначається після операційного втручання. Це відмінний метод спостереження і контролю стану організму.

Обмеження і регулярність проведення процедури

Якщо вік жінок становить нижче 35 років, і вони не відносяться до групи ризику (немає спадкового чинника і т.п.), замість мамографії проводять УЗД. Частота процедури визначається індивідуально.

Дамам після 40 років рекомендовано проходити обстеження в середньому 1 раз на рік, а після 50 років – з регулярністю раз на півріччя.

Про наявність індивідуальних обмежень і протипоказань можна дізнатися у вашого лікуючого лікаря.

Нюанси, які слід знати про мамографію і УЗД грудей

Мамографію проводять в інтервалі між 5 і 12 днями менструального циклу. Тіло пацієнта повинно бути в вертикальному положенні (сидячи, стоячи). Кожну молочну залозу по черзі поміщають між пластинами мамографа, і роблять знімки. Результати виводяться на плівку (як при звичайному рентгені), або зберігаються у вигляді файлу на комп’ютері.

УЗД грудної залози також проводиться в першому тижні циклу, але пацієнт лежить, а не стоїть або сидить. Для поліпшення контакту і легкості ковзання датчика на шкіру навколо грудних залоз наносять спеціальний гель. Під час обстеження датчик можна переміщати, отримуючи об’ємне уявлення про стан залоз і прилеглих лімфатичних вузлів. Спеціальної підготовки до проведення мамографії та УЗД грудей не потрібно. Але пацієнтові важливо чітко знати графік менструального циклу. В день обстеження – тимчасово відмовитися від ювелірних прикрас, косметики для тіла і антиперспірантів.

Запитати у лікаря