Що таке стадії захворювання в онкології і наскільки важливі регулярні візити до мамолога?

Основною рисою злоякісної пухлини є її безперервне зростання і поширення по організму

Коли пухлина досягає певних розмірів, її клітини потрапляють в найближчі лімфатичні вузли, а потім, через якийсь час, поширюються в інші органи і тканини

Прогноз і результати лікування при онкологічному захворюванні визначається мірою поширеності пухлинної тканини в організмі пацієнта на момент початку лікування

Чим більше пухлини встигло поширитися – тим складніше з нею впоратися.

Пацієнтів з однаковим діагнозом, але з різною поширеністю захворювання майже завжди лікують по-різному. І це головне. І щоб в усьому цьому не заплутатися, були введені стадії Всього існує чотири основні стадії: l, ll, lll, lV

Існує досить складна система стадирования і вона має свої особливості для кожного окремого виду пухлини, але є загальні принципи:

 I стадія – це коли є невелика пухлина, а лімфовузли і усі інші органи і тканини не уражені. Як правило, лікування зводиться до хірургічного видалення пухлини, а хвороба майже ніколи не повертається.

II стадія – це коли пухлина великих розмірів або коли вона встигла поширитися в найближчі лімфовузли. Ситуація також контрольована. Основне лікування найчастіше по колишньому хірургічне, але іноді на додаток призначається хіміотерапія і/або променева терапія. З певною вірогідністю(менше 50%, але для кожного виду пухлини по-різному) хвороба в майбутньому може повернутися, незважаючи на проведене лікування.

III стадія – це коли пухлина ще більше виросла і збільшилася кількість уражених довколишніх лімфовузлів. Потенційно виліковна ситуація, але лікування триваліше і агресивніше. Застосовується декілька видів терапії, у тому числі – хірургічне видалення пухлини і лімфовузлів, але вірогідність повернення хвороби тут досить велике.

IV стадія – єто коли пухлинні клітини проникають в інші органи. Такі скупчення клітин в інших органах і тканинах називається метастазами. Коли хвороба діагностують на IV стадії – прогноз найменш сприятливий, а мета лікування зводиться до максимального продовження життя пацієнта.

Тому критично важливо при перших симптомах звертатися до лікаря і як можна швидше проходити діагностику – від цього залежить тривалість і тяжкість лікування і цим багато в чому визначається ймовірність повного лікування!

Так що краще регулярно планово обстежувати молочні залози.

Що краще за УЗД або мамографія?

 Насправді порівнювати ці 2 методи обстеження буде не доречно. Вони абсолютно різні за фізичними властивостями і доповнюють друг.

Мамографія – це рентген молочних залоз. Цей метод обстеження дозволяє визначати онкозахворювання(рак молочної залози) на ранній стадії.

Переваги методу : Своєчасне виявлення пухлин у великих м’яких залозах(зазвичай такі в постменопаузі) – дозволяє уникнути розвитку раку молочних залоз. Його виявлення на ранніх стадіях, дає високі шанси на лікування. Можливість порівняння в динаміці (коли запис ведеться на диску).

Недоліки: Променеве навантаження Вікове обмеження Відсутність досвіду радіологів в цій області в нашій країні(порівняно недавно введений метод дослідження – часто в поліклініках це роблять рентгенологи з досвідом роботи рентгена легенів і кісток)

УЗД – це повністю нешкідливий і безболезненый метод обстеження, який дозволений навіть вагітним(мамографія заборонена).

Дозволяє побачити структурні зміни в тканинах молочної залози і стан лімфатичних вузлів; Ми можемо детально розглянути зміни в тканинах і призначити доп. обстеження(МРТ, пункція) при необхідності; Немає обмежень за віком. Після первинного огляду додаткове обстеження призначається індивідуально.⠀

 До мамолога звертаються в двох випадках: профілактичні планові обстеження за наявності скарг. Профілактичний прийом оптимально робити на 5-10 день від початку менструації.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *