Самообстеження і обстеження молочних залоз у мамолога – ланки одного ланцюга.

Німецькі соціології(Кельна) провели дослідження, в якому показали в якому співвідношенні(правда в Німеччині) жінки виявляють самі новоутворення МЖ і скільки при планових оглядах вузьких фахівців ⠀ Результати : ⠀

 – 45,5% пацієнток самі виявили у себе пухлина ⠀

 – 33,4% під час скринінгового обстеження

 – 16,6% при гінекологічному обстеженні

 Інші % не вказані, але і без них можна зробити наступні ВИСНОВКИ: – близько 50% виявляють перші симптоми самі ВИ!

Не думаю, що в Німеччині більше жінок себе оглядають планово(дуже хочеться в це вірити) Питання в іншому, чи йдете ви відразу до лікаря!? У Німеччині сама система туди приведе – інакше усі страховки ляжуть на плечі пацієнта, точніше їх кишеня).

 Так на що ж потрібно звертати увагу між плановими щорічними обстеженнями маммолог, ті що повинне змусити ОБОВ’ЯЗКОВО відвідати маммолога позапланово:

1. Будь-яке нове ущільнення(біль не має значення)

2. Втягнення соска

3. Виділення з соска(усі відтінки червоного)

4. Набряк залози(загальний, локальний) с-м “лимонної кірки”

Якщо такі симптоми з’явилися, потрібно негайно з’явитися у мамолога, а він у свою чергу повинен підтвердити або спростувати онкопроцес. Яким же чином?! Виділяють три типи біопсії новоутворень молочної залози і м’яких тканин :

тонкоигольная аспіраційна біопсія

трепан-біопсія

хірургічна  ексцизионная біопсія.

Тонкоигольная аспіраційна біопсія(ТАБ) є найбільш щадною і найменш травматичною методикою біопсії. У нашому центрі ця процедура проводитися врачом-мамологом за допомогою спеціального апарату “PAC” під контролем ультразвукового дослідження, проводить прокол шкіри і узяття матеріалу. Процедура займає не більше декількох хвилин і проводиться в кабінеті ультразвукової діагностики. Іноді потрібне тільки місцеве знеболення, але у більшості випадків анестезія не потрібна. Основні свідчення до проведення тонкоигольной аспіраційної біопсії – це кісти молочної залози. Вони заповнені рідиною. Після видалення рідини кіста гоїться сама. Головним недоліком тонкоигольной аспіраційної біопсії є її низька ефективність в діагностиці утворень, таких як фіброаденома або рак молочної залози. Для верифікації цих утворень існує трепан-біопсія.

Трепан-біопсія схожа на тонкоигольную біопсію(АПБ), але при трепанобиопсии в нашому центрі використовується спеціальний сучасний автоматичний італійський апарат “Palium” із спеціальною одноразовою голкою різного діаметру з різальним краєм. В результаті для дослідження отримують цілі “стовпчики” тканин молочної залози. Це мінімально травматичный метод, який виконується під контролем ультразвукового исследаования. Діагностична цінність трепанобиопсии практично не поступається хірургічній біопсії. Незважаючи на необхідність маленького надрізу шкіри, рубці залишаються украй рідко. Після трепанобиопсии поява гематоми і тимчасової хворобливості в області біопсії. Трепанобиопсия проводиться під місцевим знеболенням.

Хірургічна(ексцизиона) біопсія  – це секторальная резекція або хірургічна біопсія є, свого роду, операцією, якою виконують під місцевим знеболенням. Для витягання зразка тканини, що цікавить, потрібний невеликий розріз шкіри. Як і будь-яке хірургічне втручання така біопсія залишає невеликі рубці на молочній залозі. По суті, хірургічна біопсія полягає у видаленні підозрілої ділянки в межах здорових тканин молочної залози.